Etiketter

søndag 9. november 2014

Nordlys og fullmåne

Etter å ha vinglet mye frem og tilbake og hatt idemyldring for meg selv, endte det med at jeg dro til Herjangsfjellet med full ryggsekk, fotoutstyr, telt og alt nødvendig utstyr for overnatting i minusgrader. Kom meg litt seint avgårde, men kom tidsnok til å få med meg et nydelig ettermiddagslys. Motiver i massevis underveis mens jeg leita etter teltplass, og noen bilder blei tatt selv om jeg hadde mange kilo på ryggen.


Litt småskummelt å gå på isen enkelte plasser. Holdt meg derfor i utkanten, stort sett, og brukte stavene til å slå på isen når jeg var usikker. Hul lyd avslørte fort om isen ikke var trygg å gå på. Er man forsiktig går det som regel bra.

 Lyset ble bare finere og finere…..

 Etter å ha trasket ei stund fant jeg teltplass under ei furu. Fornøyd med plassen, og fornøyd med omgivelsene med tanke på "kulisser" i tilfelle nordlys.

 Mens man venter, og har en lang kveld foran seg er det bare å rusle rundt og få med seg siste rester av kveldslyset.

 Når jeg valgte Herjangsfjellet var det på grunn av furutrær og muligheten til ved til bålet. Saga meg noen døde greiner, nok til at jeg kunne ha bål ei god stund utover kvelden.

Etter å ha spist medbragt hvalkjøttgryte var det godt å sitte innfor teltåpninga med Expeden slått opp som stol. Noe av det beste som finnes av campingutstyr. Bare å sitte og stirre i bålet og la drømmene sveve fritt. Hadde det supert mens jeg venta på eventuelt nordlys.
Måtte jo finne på noe når jeg ble rastlaus, hodelykta på skallen og ut på islagte myrvann i måneskinn og leka meg med lykta.

Nordlysvarslet hadde index på 3, noe som tyda på at det kunne bli heftig nordlys. Ville passa meg utmerket når jeg hadde beveget meg ut i terrenget med alt nødvendig utstyr. Men men, heftigere enn dette ble det ikke i tida frem til jeg tok kveld. Nordlys var imidlertid ikke det egentlige målet for turen, så jeg er ganske fornøyd allikevel. Blir nok å dra ut ved ei seinere anledning også.

4 kommentarer:

 1. Steike, de der kveldsbildan likte æ. Trur æ må lær meg å ta sånne. Ka e trikset? Lang lukkertid og stativ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Regnet nedenfra….bilde nr 1,2,4 og 5 er tatt med stativ, bilde nr 3 nedenfra er tatt på frihand, men med høy ISO. Alle de andre bildene er tatt på frihånd. :)
   Forøvrig tar jeg bildene i RAW-format når det gjelder naturbilder. Utrulig hvor mye "informasjon" som kan hente frem i raw-konverteren, og spesielt fra et fullformatkamera. Utbrente lyse partier har allikevel masse detaljer, og mørke felter det samme. Får reine aha-opplevelsen i blant.
   Trivelig at du liker bildene. :)

   Slett
 2. Sant det med RAW-filer, jeg skjønner bare ikke hvorfor kameraene automatisk fjerner så mye i utgangspunktet. Hver gang jeg ordner ei fil jeg har RAW-format blir jeg forbannet for jeg ser hvor mye kompaktkameraet regelrett herper bilder med automatikken. Grrr.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tar noen ganger bildet både i jpg og raw, og det er en enorm forskjell på filstørrelsen på samme bildet. Grunnen til at det er så stor forskjell er at i det øyeblikket bildet tas, så komprimeres/behandles bildet til jpg. I denne prosessen fjernes mye informasjon som ligger i det opprinnelige bildet/raw-formatet. Mindre bildeinformasjon/detaljer - mindre filstørrelse.
   Når bildet tas med fullformatkamera er forskjellen enda større.

   Slett