Etiketter

fredag 5. juli 2013

"Dronningruta" i Vesterålen

Hett tips fra turkamerat gjorde meg oppmerksom på Dronningruta i Vesterålen. Har såvidt hørt om den, men aldri via den spesiell oppmerksomhet. Etter å ha tilbragt et par dager i svensk Lappmark dro jeg hjem og pakka bilen for tur i fjell eller kajakk. Dro til Nyksund for å gå Dronningruta dagen derpå.
Tips om at ruta var best å gå i midnattsol gjorde at jeg dro av gårde med sekk og fotoutstyr halv elleve onsdag kveld.
Her er bilder og noen inntrykk fra turen.

 Fin og rolig start til man kommer til bakken i bakgrunnen. Der var det bratt, men ikke så langt. Oppå ryggen deler stien seg, og man kan velge å gå ned på andre siden og følge fjæra til Stø. Eller gå til høyre langs ryggen og fortsette opp i høyden.

 Utsikt fra punktet hvor stien deler seg. Dersom man følger hele ruta kommer man tilbake til dette stedet.

 Stien følger ryggen oppover, og fortsetter innover mot høyre.

 Særdeles god merking absolutt hele veien.


 Sauer høyst til fjells.


 Kan dette hete "Hjertvann" eller lignende.....?

Akkurat som at ikke æ treff på ei og annen rype iblant.......Stø tidlig om morgenen.Stien tilbake til Nyksund følger stranda nedenfor. Man må imidlertid innom Stø for å endre kursen denne veien.

Turen langs fjæra var en morsom og livlig opplevelse på turen. Tror jeg telte 4-5 otrer som leka seg i sjøen. Dette og det faktum at sola var på vei opp og varmet, gjorde at jeg brukte en del tid på denne delen.


Herlig morgenstemning kl 4-5 om morgenen.

Tilbake til det punkt hvor stien delte seg. Nå er det kun nedoverbakker til jeg ankommer bilen.
Vel nede etter en fin tur, og det blei Snurring på boks i morgensola, varmet på en gammel primus som pensjoneres så snart multi-fuelen kommer fra XXL. Deretter fant jeg ei utkjøring, rydda litt i bilen, og sovna med beinan og underkroppen i bagasjerommet, resten inne i kupèen. Det meste går, bare man er innstilt på det. Også i en personbil.

Turen som sådan byr på høyde og fin utsikt i mange retninger dersom man er heldig med været. Har lest at barn og eldre ikke anbefales turen. Blant annet for at det er bratt. Jo, bratt er det enkelte steder, men ikke på noen måter uoverkommelig etter mitt syn. Greit nok er det et tau for å holde seg i på ett sted. Av sikkerhetshensyn. Greit at det er der, men slik som turen er beskrevet hadde jeg ventet at det var enda mer spektakulært. Jeg hadde ikke nølt med å ta med et barn ned til 8-10 årsalderen dersom barnet ellers er aktiv i fjellet. Turen er krevende, mye opp og ned, og man bør ikke gå den dersom man ikke har litt grunnlag i beinan. Med litt trening, og hvis man ellers er frisk......legg av gårde, du har en fin opplevelse i vente.

Et viktig moment som er greit å vite er at det finnes ikke vann i høyden. Man må ha godt med drikke med i sekken dersom man er av sorten som drikker mye på tur. 

Jeg ble anbefalt å gå turen i midnattsol. Og gjorde det. Nå vil jeg gjerne gå turen i sol og dagslys. Om natta går man mye i skygge, men jeg er jo glad i sol, så turen vil bli tatt en gang til ved en annen anledning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar